Tanácsok bérlőknek

Magyarországon a lakásbérleti szerződéseket túlnyomó többségben legalább 1 éves időtartamra kötik.
Ha melléfogunk az albérlet kiválasztásakor, akkor kimondottan kényelmetlen lesz munka után nem HAZA menni, hanem arra a helyre, ahol azt várjuk, mikor telik le végre a 12 hónap, hogy végre egy jobb lakást találjunk.

Gondoljuk át a szempontokat, igényeket!

Az albérletek piaca gyorsan pörög, sosem áll le és nem szezonális. Meglepő, hogy hány bérleti szerződés köttetik Szilveszter napján, Karácsonykor, vagy akár nyaralási szezonban is.
Ebből következik, hogy ha egy lakás Önnek megtetszik, de még nincs döntési helyzetben, nagy eséllyel előfordulhat, hogy a későbbi döntés megszületésekor már elkelt.
Időnként találkozom olyan bérlő jelöltekkel, akik a lakások megtekintésekor nem igazán tudják, hogy melyik kerületek, környékek jöhetnek szóba, mekkora albérletet keresnek, milyen felszereltséggel, milyen áron, stb. Csak kilistáznak az Internetről 40 db lakást, ami valamiért megtetszett és elkezdik végigjárni. A tizenharmadiknál már nem emlékeznek az elsőre, csak a néhány szavas jegyzetből próbálják feleleveníteni az emlékeket.
Érdemes a lehető legpontosabban meghatározni az ideális lakás paramétereit. Sokkal könnyebb lesz megtalálni a szóba jöhető bérleményeket, kevesebb teher végigjárni őket és egyszerűbb lesz a választás.

Foglaló a zsebben

A jó ajánlatokra mindig hamar lecsapnak. Így van ez a kiadó lakások esetén is.
Ha TV-t akarunk venni, általában megéri körbejárni az áruházakat, hosszasan mérlegelni, mert ha kiválasztjuk a legjobb ajánlatot és visszatérünk vásárolni, nagy valószínűséggel még lesz raktáron.
Az albérletek esetében ez a helyzet természetesen teljesen más, mivel egy lakás nyilván csak addig szabad, amíg más le nem foglalta.
Rengeteg olyan esettel találkoztam, amikor valaki napokat, heteket rászánva járta körbe a szóba jöhető bérleményeket, miután a végére érve kiválasztotta a három legszimpatikusabbat, szomorúan vette tudomásul, hogy már mindhárom elkelt.
Ha valaki kiadó lakást keres, mindig javasolni szoktam neki, hogy ha egy megtetszik neki és a lehető legtöbb szempontból megfelelőnek tűnik, csapjon le rá azonnal. Ebben nincs semmi presszió, viszont tény, hogy a reális áron kínált jó lakások nagyon hamar bérlőre találnak.

Bérleti díj + rezsi

Sokszor tapasztalom, hogy a bérlők túlságosan a bérleti díjra koncentrálnak a lakások közti válogatáskor.A bérleti díj mellett nyilván a lakás rezsijét is fizetni kell hónapról hónapra. Létfontosságú, hogy az igények és határok meghatározásakor és lakások közti mazsolázáskor ne csak a lakbérre koncentráljunk, hanem a bérleti díj plusz a várható rezsi összegét vegyük figyelembe,
Rendszeresen van olyan eset, amikor a bérlőjelölt sokallja a bérleti díjat arra hivatkozva, hogy a szomszéd utcában hasonló adottságú lakást kínáltak neki 10ezer Ft-tal olcsóbban. Általában ha figyelembe vesszük a közös költséget és a várható fűtésdíjat is, kiderül, hogy nem biztos, hogy az olcsóbb az olcsóbb.

Eladó, vagy kiadó

Egyre több olyan kiadó lakás kerül a piacra, amelyet azért szeretne kiadni tulajdonosa, mert nem tudja fizetni az egekbe emelkedett hiteltörlesztését. Ezeket sokszor eladni, illetve kiadni is szeretnék egyszerre. Úgy gondolkodnak, hogy amíg nem sikerül eladni, addig legalább legyen kiadva, enyhítve ezzel a magas törlesztő részletek okozta anyagi terhet.
Igen kellemetlen az, amikor a bérlő odaköltözése után mindez 2 hónappal derül ki, mikor a bérbeadó szól, hogy valaki meg szeretné nézni a lakást.
Egyrészt átjáró házzá válik az otthona, másrészt fenn áll a veszélye annak, hogy bármikor költözésre lesz kényszerítve.
Kérdezzen rá a szerződéskötés előtt, hogy nem áll-e fent ez a helyzet és ragaszkodjon hozzá, hogy ha Ön bérlői oldalról vállalja a hosszú távú bérlést, akkor ez legyen kölcsönös!

Hatékonyság

Büszke vagyok arra, hogy sikerült addig kristályosítani munkamódszerünket, hogy a reális áron kínált, jó paraméterekkel rendelkező lakásokra 1-3 héten belül megtaláljuk azt a bérlőt, aki a tulajdonos elvárásainak is megfelel.

 

Hiszek abban, hogy munkánkkal jelentősen könnyebbé tesszük mind a lakáskiadó, mind a bérlő ügyfeleink életét. Próbáljon ki minket, nem fog csalódni.

- Keszthelyi Péter

Elküldöm valakinek

E-mail küldése